Miskolc tragikus éjszakájára emlékeztek

Megosztás

1952. június 25-én éjjelén több mint ötszáz embert, köztük gyerekeket hurcolt el titokban az ÁVH a hortobágyi kényszermunkatáborba.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) miskolci csoportja és az Éltető Lélek Alapítvány koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott kedd délután a Széchenyi utca 33. számnál kihelyezett emléktáblánál, írja a minap.hu. A megemlékezésen Veres Pál, Miskolc polgármestere is tiszteletét tette.

Holopvec Péter történész ünnepi beszédében emlékeztetett, hiába keressük a levéltárakban vagy az 1952-es újságokban a beszámolót az eseményről. Az eseményen részt vettek olyanok, akik az elhurcolást személyesen élték át, az ő beszámolójukat követően Kardos Katalin Tréki-Török Andor Hortobágyi imádság c. költeményét olvasta fel.

A kényszermunkatáborokat a kommunista diktatúra hozta létre 1950 és 1953 között, és mintegy tízezer embert telepítettek ki bármiféle bírósági ítélet nélkül. Az első Nagy Imre-kormány ugyan amnesztiában hirdetett 1953 nyarán, a károsultak nem térhettek vissza eredeti lakóhelyükre és kárpótlásban sem részesültek.

(Kiemelt kép: minap.hu, Mocsári László)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek